Zgłoszenie remontu - poradnik

Wymiana okien: czy trzeba zgłosić

Wymiana okien na takie same w tym samym otworze i zmiana wielkości otworu to dla prawa dwie różne sytuacje.

  • Przepisy sprawdzono:
  • Publikacja 22.10.2026
  • Czas czytania 3 min

Zanim zamówisz okna, ustal dwie rzeczy: w jakim jesteś budynku i czy zmieniasz wielkość otworu. Od nich zależy wynik. Ustawa nie mówi wprost o oknach, więc część wyników to wnioski z układu przepisów albo sytuacje, w których ustawa niczego nie rozstrzyga.

Wymiana okien
Rodzaj budynkuCzy zmieniasz wielkość otworu okiennego?WynikPewność
Wolno stojący dom jednorodzinnyNie, otwór zostaje taki samNie trzeba zgłoszenia ani pozwoleniawniosek z układu przepisów (nie wprost z jednego zapisu)
Bliźniak, szeregowiec albo dom oddziałujący poza działkę; Blok, kamienica albo mieszkanie w budynku wielorodzinnymNie, otwór zostaje taki samTo zależy od szczegółówustawa nie rozstrzyga
Wolno stojący dom jednorodzinny; Bliźniak, szeregowiec albo dom oddziałujący poza działkęTak, otwór będzie innyPotrzebne zgłoszeniewniosek z układu przepisów (nie wprost z jednego zapisu)
Blok, kamienica albo mieszkanie w budynku wielorodzinnymTak, otwór będzie innyPotrzebne pozwolenie na budowęwniosek z układu przepisów (nie wprost z jednego zapisu)

Jak to czytać

Wymiana okna w tym samym otworze odtwarza stan pierwotny. Ustawa dopuszcza stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyte pierwotnie, więc według nas jest to remont (to wniosek z definicji). Zmiana wielkości otworu zmienia parametry przegrody zewnętrznej, czyli jest przebudową.

Nie trzeba zgłoszenia ani pozwolenia

Wymiana okien bez zmiany otworu w wolno stojącym domu nie wymaga zgłoszenia

Taka wymiana odtwarza stan pierwotny (remont), a remont takiego domu nie wymaga zgłoszenia.

To wniosek z układu przepisów, a nie wynik wprost z jednego zapisu.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 3 pkt 8; Prawo budowlane, art. 29 ust. 4 pkt 2 lit. a.

To zależy od szczegółów

Wymiana okien bez zmiany otworu: zależy, czy to remont przegrody zewnętrznej

Remont przegród zewnętrznych budynku, którego budowa wymaga pozwolenia, trzeba zgłosić. Ustawa nie mówi wprost, czy okno jest przegrodą zewnętrzną, więc nie rozstrzygamy tego za organ. Zapytaj organ administracji architektoniczno-budowlanej przed zamówieniem okien.

Ustawa nie rozstrzyga tego wprost.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 29 ust. 3 pkt 2 lit. b; Prawo budowlane, art. 29 ust. 4 pkt 2 lit. a.

W bliźniaku, szeregowcu, domu oddziałującym poza działkę i bloku remont przegród zewnętrznych budynku, którego budowa wymaga pozwolenia, trzeba zgłosić. Ustawa nie mówi wprost, czy okno jest przegrodą zewnętrzną. Z tego powodu wynik brzmi „to zależy” i nie rozstrzygamy go za organ. Zapytaj organ administracji architektoniczno-budowlanej przed zamówieniem okien.

Potrzebne zgłoszenie

Zmiana wielkości otworu okiennego to przebudowa przegrody: zgłoszenie

Zmiana wielkości otworu zmienia parametry przegrody zewnętrznej, więc w domu jednorodzinnym trzeba zgłosić przebudowę, o ile nie zwiększa to obszaru oddziaływania budynku poza działkę.

To wniosek z układu przepisów, a nie wynik wprost z jednego zapisu.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 29 ust. 3 pkt 1 lit. a; Prawo budowlane, art. 3 pkt 7a; Prawo budowlane, art. 30 ust. 4c.

Potrzebne pozwolenie na budowę

Zmiana wielkości otworu okiennego w budynku wielorodzinnym: pozwolenie

To przebudowa przegrody zewnętrznej budynku wielorodzinnego, dla której art. 29 nie przewiduje wyjątku. To wniosek z układu przepisów.

To wniosek z układu przepisów, a nie wynik wprost z jednego zapisu.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 28 ust. 1; Prawo budowlane, art. 29 ust. 4 pkt 1 lit. a.

Dodatkowo w bloku

Elewacja i okna w elewacji mogą należeć do nieruchomości wspólnej. Wspólnota lub spółdzielnia może mieć własne zasady (regulamin), więc zanim zamówisz okna, zapytaj zarząd lub zarządcę. Szczegóły dotyczące części wspólnych opisujemy w poradniku Remont mieszkania w bloku.

Sprawdź swoją sytuację.

Przejdź do kreatora

Źródła

  1. Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane, tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 524 (art. 3 pkt 7a i 8, art. 28 ust. 1, art. 29 ust. 3 pkt 1 lit. a i pkt 2 lit. b oraz ust. 4 pkt 1 lit. a i pkt 2 lit. a).