Zgłoszenie remontu - poradnik

Taras, ogrodzenie i basen przy domu: czy trzeba zgłosić

Trzy typowe inwestycje przy domu i ich progi: taras 35 m2, ogrodzenie 2,20 m, basen 50 m2.

  • Przepisy sprawdzono:
  • Publikacja 22.10.2026
  • Czas czytania 4 min
W tym poradniku

Taras

Przepisy dotyczą przydomowych tarasów naziemnych. Liczy się powierzchnia zabudowy tarasu oraz, jeśli jest zadaszony, powierzchnia dachu.

Przydomowy taras naziemny
Rodzaj budynkuJak duży będzie taras?WynikPewność
Wolno stojący dom jednorodzinny; Bliźniak, szeregowiec albo dom oddziałujący poza działkęDo 35 m2 (niezadaszony albo z dachem do 35 m2)Nie trzeba zgłoszenia ani pozwoleniawprost z przepisu
Wolno stojący dom jednorodzinny; Bliźniak, szeregowiec albo dom oddziałujący poza działkęDo 35 m2, ale z dachem większym niż 35 m2To zależy od szczegółówustawa nie rozstrzyga
Wolno stojący dom jednorodzinny; Bliźniak, szeregowiec albo dom oddziałujący poza działkęPowyżej 35 m2, niezadaszony albo z dachem do 50 m2Potrzebne zgłoszeniewprost z przepisu
Wolno stojący dom jednorodzinny; Bliźniak, szeregowiec albo dom oddziałujący poza działkęPowyżej 35 m2 z dachem większym niż 50 m2Potrzebne pozwolenie na budowęwniosek z układu przepisów (nie wprost z jednego zapisu)

Nie trzeba zgłoszenia ani pozwolenia

Taras do 35 m2 nie wymaga zgłoszenia

Przydomowe tarasy naziemne o powierzchni zabudowy niewiększej niż 35 m2 nie wymagają zgłoszenia ani pozwolenia, a jeśli są zadaszone, dach nie może mieć więcej niż 35 m2.

Wynika wprost z brzmienia przepisu.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 29 ust. 2 pkt 31; Prawo budowlane, art. 29 ust. 2 pkt 31 lit. b.

Potrzebne zgłoszenie

Taras powyżej 35 m2 wymaga zgłoszenia

Przydomowe tarasy naziemne o powierzchni zabudowy większej niż 35 m2 trzeba zgłosić (niezadaszone albo z dachem do 50 m2).

Wynika wprost z brzmienia przepisu.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 29 ust. 1 pkt 22; Prawo budowlane, art. 29 ust. 1 pkt 22 lit. b.

To zależy od szczegółów

Taras do 35 m2 z dachem większym niż 35 m2: zależy

Taki taras nie mieści się w zwolnieniu (dach tarasu do 35 m2) ani w pozycji o tarasach większych niż 35 m2. Ustawa nie rozstrzyga tego wprost, więc zapytaj organ.

Ustawa nie rozstrzyga tego wprost.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 29 ust. 2 pkt 31; Prawo budowlane, art. 29 ust. 2 pkt 31 lit. b; Prawo budowlane, art. 29 ust. 1 pkt 22.

Potrzebne pozwolenie na budowę

Taras powyżej 35 m2 z dachem większym niż 50 m2: pozwolenie

Taki taras nie mieści się w wyjątkach art. 29, więc obowiązuje pozwolenie. To wniosek z układu wyjątków.

To wniosek z układu przepisów, a nie wynik wprost z jednego zapisu.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 28 ust. 1; Prawo budowlane, art. 29 ust. 1 pkt 22; Prawo budowlane, art. 29 ust. 1 pkt 22 lit. b.

Ogrodzenie

Ogrodzenie
Rodzaj budynkuJaka będzie wysokość ogrodzenia?WynikPewność
Wolno stojący dom jednorodzinny; Bliźniak, szeregowiec albo dom oddziałujący poza działkę; Blok, kamienica albo mieszkanie w budynku wielorodzinnymDo 2,20 mNie trzeba zgłoszenia ani pozwoleniawprost z przepisu
Wolno stojący dom jednorodzinny; Bliźniak, szeregowiec albo dom oddziałujący poza działkę; Blok, kamienica albo mieszkanie w budynku wielorodzinnymPowyżej 2,20 mPotrzebne zgłoszeniewprost z przepisu

Nie trzeba zgłoszenia ani pozwolenia

Ogrodzenie do 2,20 m nie wymaga zgłoszenia

Ogrodzenia o wysokości nieprzekraczającej 2,20 m nie wymagają zgłoszenia ani pozwolenia.

Wynika wprost z brzmienia przepisu.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 29 ust. 2 pkt 20.

Potrzebne zgłoszenie

Ogrodzenie powyżej 2,20 m wymaga zgłoszenia

Budowę ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m trzeba zgłosić.

Wynika wprost z brzmienia przepisu.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 29 ust. 1 pkt 21.

Basen i oczko wodne

Nie trzeba zgłoszenia ani pozwolenia

Basen do 50 m2 przy domu nie wymaga zgłoszenia

Baseny i oczka wodne o powierzchni niewiększej niż 50 m2 przy domach jednorodzinnych nie wymagają zgłoszenia ani pozwolenia.

Wynika wprost z brzmienia przepisu.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 29 ust. 2 pkt 13.

Potrzebne pozwolenie na budowę

Basen powyżej 50 m2: pozwolenie

Większy basen nie mieści się w wyjątku, więc obowiązuje pozwolenie. To wniosek z układu wyjątków.

To wniosek z układu przepisów, a nie wynik wprost z jednego zapisu.

Podstawa: Prawo budowlane, art. 28 ust. 1; Prawo budowlane, art. 29 ust. 2 pkt 13.

Wyniki zakładają, że obiekt stoi przy domu jednorodzinnym i spełnia warunki opisane w kartach. Plan miejscowy albo decyzja o warunkach zabudowy mogą wpłynąć na ocenę robót (organ może wnieść sprzeciw przy zgłoszeniu).

Sprawdź swoją inwestycję w kreatorze.

Przejdź do kreatora

Zastrzeżenia

Wyniki dotyczą Prawa budowlanego i zakładają, że obiekt nie jest zabytkiem, nie stoi na obszarze wpisanym do rejestru zabytków ani w otoczeniu zabytku. Przy obiekcie wpisanym do rejestru roboty budowlane wymagają pozwolenia na budowę, na obszarze wpisanym do rejestru co najmniej zgłoszenia (art. 29 ust. 7), a w otoczeniu zabytku potrzebne jest zgłoszenie do konserwatora zabytków. Wynik nie sprawdza też planu miejscowego ani decyzji o warunkach zabudowy, które mogą wpłynąć na ocenę robót. Pełną listę zastrzeżeń podaje przewodnik.

Źródła

  1. Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane, tekst jednolity: Dz.U. 2026 poz. 524 (art. 29 ust. 1 pkt 21 i 22, ust. 2 pkt 13, 20 i 31).